Motor toerental

Motor toerental: 1400 t/min of 2800 t/min?

Het toerental van de elektromotor heeft een directe invloed op de slijtage van de dichtingen van de hogedrukreiniger. Hoe hoger het toerental, hoe vaker de plunjers over de hogedrukmanchetten en de oliedichtingen van hogedrukpomp wrijven. Het gevolg is een snellere slijtage van de dichtingen. Daarom worden in de Kränzle hogedrukreinigers bijna uitsluitend langzaamlopende, 4-polige elektromotoren gebruikt met een toerental 1400 t/min.

Naast de verminderde slijtage aan de dichtingen zijn er nog andere voordelen aan een toestel met een toerental van 1400 t/min:

  • Minder slijtage aan de ventielen
  • Lager geluidsniveau (het hoogfrequente “zagende” geluid valt weg)
  • Het toestel zuigt merkbaar beter zelfstandig water aan uit een extern reservoir, wat van pas komt als geen waterleiding met druk ter beschikking is
  • Bij de opstart van het toestel wordt een minder grote stroompiek gegenereerd

Niettemin willen we ook de nadelen van een toestel op 1400 t/min niet verzwijgen: zo’n 4-poliger elektromotor bevat meer koper, waardoor het gewicht zwaarder wordt en de productiekost en dus ook de verkoopprijs hoger ligt.

Kränzle hogedrukreinigers met een snel lopende motor (2800 t/min) zijn daarom vooral ontworpen voor occasioneel, privaat gebruik, terwijl voor regelmatig, beroepsmatig gebruik een toestel met traaglopende motor (1400 t/min) aanbevolen is.

Posted in: Hogedrukreinigers

©2023 Kränzle
powered by float:left