Welk water is geschikt voor mijn hogedrukreiniger?

Posted on:

Het werken met zuiver water is voor de levensduur van je hogedrukreiniger van fundamenteel belang. In deze blog leggen we uit waarom en wat je eraan kan doen.

Zand in het water

De Grand Canyon is een perfect voorbeeld van de vernietigende kracht van water in combinatie met zand en ander gruis. Het hardste materiaal kan op die manier uitgehold of afgesleten worden, zelfs de kwalitatieve materialen van een Kränzle hogedrukreiniger. Als er dus kleine onzuiverheden in het water zitten, zoals zandkorreltjes, kunnen deze voor ongewone en vroegtijdige slijtage zorgen aan alle onderdelen die met het water in aanraking komen.

Onder andere de onderdelen van de pompkop worden aangetast, zoals de dichtingen, de kogel met de bijhorende zittingen, de drukregelaar, enz. Door de slijtage sluiten deze onderdelen niet meer

Something lost has stealth pc monitoring software rather more txt message spy make. If rosecea gps tracking location this used my this the text tracker android old stains of details.

correct af, waardoor volgende problemen kunnen ontstaan: de druk valt weg, de hogedrukreiniger gaat niet (goed) meer in bypass, de hogedrukreiniger gaat lekken,… Indien er veel zand in het water zit, kunnen er al binnen de week problemen optreden.

De oplossing voor zand in het water, is simpel: monteer een extra waterfilter op de watertoevoer. Zorg er dan zeker ook voor dat er een voldoende groot waterreservoir voorzien is. Want als de filter(s) verzadigd geraken, zal de doorstroom verminderen zodat de hogedrukreiniger te weinig water krijgt. Door een waterreservoir te voorzien, wordt de hogedrukreiniger ten allen tijde van voldoende water verzekerd.

IJzer in het water

Van alle onzuiverheden in het water vormt ijzer de grootste bedreiging voor je hogedrukreiniger. Het zet zich zeer gemakkelijk af op alle metalen onderdelen en oxideert, waardoor na verloop van tijd de werking van de hogedrukreiniger verstoord wordt. Daarbij komt nog dat ijzer niet met een gewone filter uit het water verwijderd kan worden. Afhankelijk van de regio kunnen in grondwater hoge ijzerconcentraties voorkomen. Putwater is daardoor het minst geschikt als waterbron voor een hogedrukreiniger. Indien mogelijk kies je best voor regenwater of stadswater. Blijf je toch werken met ijzerhoudend water, dan kunnen allerlei problemen optreden: de hogedrukreiniger gaat niet (goed) meer in bypass, het start-stop systeem werkt niet meer of onregelmatig, er ontstaan lekken, enz.

Kalk in het water

Op zich is kalk in het water geen groot probleem voor een hogedrukreiniger in die zin dat het geen directe schade toebrengt aan de onderdelen, zoals bij zand of gruis wel het geval is. Wat bij warmwater hogedrukreinigers wel kan voorkomen, is dat de kalk zich door de opwarming van het water afzet op de branderspiraal. De afgezette kalk vernauwt de doorgang steeds meer zodat er tegendruk ontstaat. Tegendruk uit zich door het feit dat de drukmeter of manometer een steeds grotere druk aangeeft, terwijl er uit het pistool net minder druk komt. Preventief kan je dit oplossen door een antikalkpompje te monteren dat het water verzacht. Dit pompje druppelt continu een anti-kalkproduct (zoals Alfa Scal) in het water van het waterreservoir. In sommige regio’s is het water echter zo hard dat zelfs dit niet voldoende is. Het beste is gewoon overschakelen naar regenwater. Als dit niet mogelijk is, dan moet de hogedrukreiniger op regelmatige basis ontkalkt worden met een sterk zuur reinigingsmiddel (zoals F 403). Een andere situatie waarin kalk een probleem kan vormen, is wanneer de warmwater hogedrukreiniger of koudwater hogedrukreiniger lange tijd niet gebruikt wordt. Dan heeft de kalk in het water tijd om zich op de onderdelen af te zetten en kan het zijn dat de kleppen in de pompkop vast komen te zitten. De pompkop open vijzen en de kleppen eens open en dicht duwen, is hier de eenvoudige oplossing.

Conclusie

Regenwater is het beste water voor je hogedrukreiniger, het is zacht en bevat meestal geen ijzer of kalk. Is werken met regenwater niet mogelijk? Kies dan voor stadswater. Gebruik je stadswater in combinatie met een warmwater hogedrukreiniger? Monteer dan een antikalkpompje of laat de hogedrukreiniger regelmatig ontkalken.

Omdat beelden meer zeggen dan woorden: hieronder enkele pomponderdelen, links de originele onderdelen, rechts de aangetaste onderdelen door water waarin zand of ander gruis aanwezig was. (klik op de foto’s om deze uit te vergroten)

mooie bille DSC02562 mooie piston DSC02563

Avatar
Geplaatst door:
Karen Van Damme

©2024 Kränzle
powered by float:left