Wat is bypass in een hogedrukreiniger en waarvoor dient het?

Posted on:

Wat is bypass in een hogedrukreiniger?

Als je tijdens het werken met de hogedrukreiniger je pistool sluit, dan gaat de hogedrukreiniger in bypass. De bypass is een apart, afgesloten circuit in de pompkop waarin het water met een restdruk van ongeveer 10 bar rondgestuurd wordt in afwachting van het opnieuw openen van het pistool.

Moest er geen bypass voorzien zijn, dan zou bij het sluiten van het pistool de druk in de pompkop zodanig groot worden dat deze zou barsten. De bypass zorgt er dus voor dat het mogelijk is om het pistool tussen de werkzaamheden door te sluiten zonder dat de hogedrukreiniger daar schade van oploopt. Alle Kränzle hogedrukreinigers (koudwater hogedrukreinigers, warmwater hogedrukreinigers en hogedrukreinigers op benzinemotor) zijn met een bypass systeem uitgerust.

Risico’s voor de hogedrukreiniger bij het te lang in bypass draaien

De hogedrukreiniger mag echter niet te lang in bypass draaien, want doordat het water in een afgesloten circuit rondgepompt wordt, warmt de pompkop steeds meer op door de wrijving van het water. Dit houdt twee risico’s in:

1. Beschadiging van de dichtingen

De dichtingen in de pompkop verdragen maar een temperatuur tot max. 60°C. Dus als de temperatuur te hoog oploopt kunnen deze dichtingen beschadigd worden. Resultaat:

  • de pompkop zal lekken (extern symptoom)
  • er komt water bij de olie waardoor die een melkkleur krijgt (intern symptoom) zie vb. foto hieronder

DSC02755 DSC02752

De oplossing van Kränzle

Kränzle heeft hiervoor een extra bescherming voorzien: het lekkage terugvoersysteem. De plunjers in de pomp zijn uitgerust met een dubbele dichting waartussen een terugvoerkanaal voorzien is. Het water dat voorbij de eerste dichting geraakt, wordt op deze manier meteen weer afgevoerd zodat het niet tot aan de tweede dichting komt. Zo voorkomt Kränzle dat er water tot in de oliecarter raakt.

2. Barsten van de plunjers

Voor andere merken van hogedrukreinigers houdt het te lang in bypass draaien nog een tweede risico in : het barsten van de plunjers. Bij bepaalde merken worden de plunjers volledig uit keramiek vervaardigd, waardoor ze barsten bij te hoge temperaturen (thermoshock).

De oplossing van Kränzle

De Kränzle hogedrukreinigers hebben inox plunjers die bovendien een dubbele keramische coating hebben. Dit zorgt voor een betere warmtegeleiding naar de oliecarter en voorkomt dat de plunjers kunnen barsten. Bovendien zijn de Kränzle plunjers uiterst duurzaam en slijtvast.

Total-Stop: een extra beveiliging van de Kränzle hogedrukreiniger

Aangezien het nog steeds het veiligst is om de hogedrukreiniger niet te lang in bypass te laten draaien, heeft Kränzle zijn hogedrukreinigers extra beveiligd met een Total-Stop systeem (TS). Dit betekent dat zodra de hogedrukreiniger in bypass gaat, de motor meteen of met een kleine vertraging uitgeschakeld wordt. Zodra het pistool opnieuw geopend wordt, start de motor opnieuw op. Op die manier vermijdt Kränzle oververhitting in de pompkop en wordt de pomp en de aandrijving ontlast. Dit zorgt voor energiebesparing en een langere levensduur van de hogedrukreiniger. Het filmpje in onderstaande link verduidelijkt de werking van bypass en de gevaren voor de plunjers (in het Engels): https://www.youtube.com/watch?v=nOkJEHImPTM&feature=youtu.be Wilt u ook een hogedrukreiniger die goed werkt en jaren meegaat?   Contacteer ons voor meer informatie!

Avatar
Geplaatst door:
Karen Van Damme

©2024 Kränzle
powered by float:left