Is je hogedrukreiniger beschermd tegen vorst?

Posted on:

Met de winter voor de deur verdwijnen de hogedrukreinigers weer in het tuinhuis, de garage of een andere beschikbare bergruimte. Berg jij je hogedrukreiniger ook ergens buitenshuis op, denk er dan aan dat deze ruimte misschien niet vorstvrij is. Als het hard of lang vriest, kan de temperatuur ook in een beschutte plaats, zoals een tuinhuis, onder nul zakken, wat je hogedrukreiniger kan beschadigen.

Wat zijn de gevolgen van vorst voor je hogedrukreiniger?

In principe kunnen alle onderdelen die water bevatten, beschadigd worden. Water zet immers uit als het bevriest en als er niet genoeg ruimte is, zal het onderdeel waarin het zich bevindt, uitzetten of barsten. Aangezien bijna alle onderdelen van een hogedrukreiniger uit harde, onbuigzame materialen bestaan, zullen deze in dit geval barsten.

De pompkop, het pistool en eventueel de filter zijn de gevoeligste onderdelen. Deze zullen barsten onder de enorme druk van het bevriezende water met als gevolg dat er lekken ontstaan en er eventueel drukverlies optreedt tijdens het eerstvolgende gebruik.

Hoe bescherm ik mijn hogedrukreiniger tegen vorst?

De beste en gemakkelijkste oplossing is uiteraard om je hogedrukreiniger op een verwarmde of goed geïsoleerde plaats op te bergen. Eén à twee graden is al voldoende. Als dit niet mogelijk is, gebruik dan zeker antivries.

Bij hogedrukrenigers met een geïntegreerde waterreservoir ( zoals de Profi hogedrukreinigers en de warmwater hogedrukreinigers van Kränzle) giet je 1 liter antivries bij het water in het reservoir. Roer goed zodat het middel goed vermengd wordt met het water. Zet het toestel aan en spuit tot het je het antivriesmiddel uit de lans ziet komen. Dit kan je zien doordat de waterstraal licht gaat schuimen. Nu is de volledige hogedrukreiniger gevuld met antivries en kan je hem veilig afleggen en wegzetten.

Heeft je hogedrukreiniger geen geïntegreerd waterreservoir, zoals de Kränzle hogedrukreinigers met benzinemotor of de koudwater hogedrukreinigers op 2 wielen (met uitzondering van de Profi-serie)? Vul dan een emmer water en voeg er 1 liter antivries aan toe. Ook hier eerst goed roeren! Steek de watertoevoerslang in de emmer en doe hetzelfde als hierboven beschreven: zet de hogedrukreiniger aan, trek het pistool open en blijf spuiten tot je het antivriesmiddel uit de lans ziet komen. Schakel dan het toestel uit.

Een andere oplossing is het leegspuiten van de hogedrukreiniger zodat het meeste water uit het toestel is. Deze oplossing biedt echter geen 100% zekerheid. De hogedrukreiniger volledig watervrij maken is immers onmogelijk, er blijft altijd wel ergens wat water achter en het hoeven niet altijd grote hoeveelheden te zijn om schade te veroorzaken. Bovendien zit er op deze manier lucht in de pompkop, waardoor het toestel voor het opnieuw in gebruik nemen eerst en vooral ontlucht zal moet worden. Vooral voor toestellen met een geïntegreerd waterreservoir vormt dit een probleem, want het vereist enkele (kleine) ingrepen om de automatische wateraanzuig weer op gang te brengen.

Conclusie

Om lekkages door vorst te voorkomen, berg je je hogedrukreiniger best vorstvrij op. Heb je hiertoe niet de mogelijkheid, vul het toestel dan met antivries. Het is een kleine moeite, maar het kan vele problemen en kosten voorkomen!

Avatar
Geplaatst door:
Karen Van Damme

©2024 Kränzle
powered by float:left